Thursday, July 7, 2022
More

  Kerajaan Tidak Menutup Pintu Sempadan Di Sebalik Penularan Virus Cacar Monyet

  MELAKA: Kerajaan memutuskan untuk tidak menutup mana-mana pintu masuk utama negara meskipun virus cacar monyet (monkeypox) merekodkan lebih 100 kes di negara luar.

  Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, berkata meskipun tiada lagi kes virus itu direkodkan di negara ini, kesiapsiagaan membendung penularan cacar monyet di Malaysia sudah dijalankan sepenuhnya.

  Beliau berkata, buat waktu ini tiada keperluan untuk mengambil keputusan drastik menutup pintu sempadan yang baru dibuka bagi merancakkan kembali sektor ekonomi serta pelancongan negara.

  “Sekarang kita fokuskan pintu sempadan sebab kita sudah buka, hendak tutup balik nanti orang marah. Kita sekarang memperketatkan, tidak mahu terjadi seperti Virus Omicron sebelum ini.

  “Kakitangan sudah diberi taklimat langkah pencegahan yang mana (pengembara) datang dari negara endemik atau terdapat kes saringan ketat akan dijalankan bagi mengesan tanda atau simptom,” katanya.

  Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Kajian Kematian Perioperatif (POMR) Kebangsaan KE-7, yang turut dihadiri Pengarah Kesihatan Negeri Dr Rusdi Abd Rahman, di Ayer Keroh, hari ini.

  Dr Noor Azmi berkata, Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) juga sudah bersedia menerima pesakit sekiranya terdapat kes yang dikesan sama ada dalam kalangan pengembara mahupun rakyat Malaysia.

  “Pemerkasaan kita bukan sahaja di peringkat hospital, malah di peringkat kesihatan awam yang sudah bersedia sepenuhnya.

  “Sekiranya petugas KKM mendapati ada tanda atau simptom awal kita akan terus melakukan pengasingan kerana ini penting menghalang merebaknya virus,” katanya.

  Sementara itu, Noor Azmi berkata, walaupun negara berdepan dengan isu kekurangan doktor pakar, situasi itu tidak serius dan dapat ditangani.

  “Kita perlukan lebih ramai tetapi tidaklah serius kerana kerajaan sentiasa berusaha dapatkan lebih ramai pakar, malah sekarang KKM amalkan sistem kluster.

  “Ada bidang yang tidak cukup antaranya pakar geriatrik dan kesihatan mental (psikiatri). Kekurangan itu ketara apabila jumlah kes kesihatan mental direkodkan banyak dipercayai sejak pandemik COVID-19 dua tahun lalu,” katanya. –KedahOnline

  Sumber berita: Berita Harian

  Latest Posts

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.